söndag 27 juli 2008

Fakta på bordet, alla nyliberaler!

Nu är jag trött på er! Nyliberaler. Framförallt för att ni många gånger uppträder med en lätt överlägsen ton, som att ni har det universella receptet för att lösa alla världsproblemen: Fri marknad, fri handel. Kapitalism, eftersom den "lyfter människor ur fattigdomen". Framförallt hänvisar ni ofta till siffror och statistisk som det ultimata beviset för er argumentation. Allting blir ju hela tiden bättre och bättre. Eller vänta lite: Blir det verkligen det??

Här är några av de fakta som brukar framföras för att bevisa den marknadsfundamentalistiska tesen:

* 76 000 människor lyfts ur fattigdomen varje dag -Sant! Om man väljer ut fem speciella år och endast ser till den ena av Världsbankens definition av extrem fattigdom: människor som lever på under 1 dollar/dag. Andelen människor som lever under 2 dollar/dag har inte minskat över huvud taget.

* Andelen fattiga i världen har minskat från 67 till 48 procent - Sant! Däremot har andelen fattiga inte minskat i absoluta tal, där är siffran oförändrad. Detta trots att världen som helhet har blivit ungefär dubbelt så rik de senaste 25 åren. Det kan ändå argumenteras för att en relativt stor procentuell minskning ör en framgrån för den fria kapitalistiska marknaden. Utan att här för närvarande helt ha kött på benen så misstänker jag att de flesta av de fattiga som kommit ur fattigdomen är kineser. Det intressanta är att Kinas "framgångssaga" inte rakt upp och ner är ett resultat av marknadsliberalisering. Tvärtom har man till en början medvetet skyddat sin produktion mot utländsk konkurrens eftersom de annars skulle ha slagits ut. Först efter det att man byggt upp dess konkurrenskraft har man låtit globala investerare komma in i landet och konkurrera. Först protektion- sedan fri marknad

* Undernäringen har halverats sedan 1970 - Sant! Däremot har hungern inte minskat någonting de senaste 15 åren, (bl.a. efter det att WTO bildades)

Det finns dessutom andra siffror från den globala rättviserörelsen som vill visa på en annan verklighet: (Följande är hämtat ur Samtyckets tidsålder - Manifest för en ny världsordning av George Monbiot. Läs Den!)

Flera undersökningar har jämfört tillväxttakten i de fattiga länderna mellan 1960 och 1980, då de flesta bedrev protektionism och stimulerade sina egna industrier, mot tillvättakterna mellan 1980 och 2000 då fattiga länder tvingades, huvudsakligen av IMF, att upphöra med det och öppna upp sina ekonomier mot omvärlden.

*En undersökning av 116 länder visar att nationalinkomsten steg med 3,1%/år mellan 1960-1980 men bara med 1,4% mellan 1980-2000.

*Tillväxten i Afrika söder om Sahara minskade från 36% 1960-1980 till minus 15% mellan 1980-1998.

*Latinamerikas tillväxt föll från 76% 1960-1980 till 6% under 1980-2000

*Hela Afrikas tillväxt föll från 34%1960-1980 till minus 23% 1980-2000

*1997 beräknade UNDP att Afrika söder om Sahara skulle bli 1,2 miljarder dollar fattigare som följd av den senaste världshandelsöverenskommelsen.

Personligen sätter jag inte alltför stor tro till statistisk eftersom den alltid är förenklar och inte berättar hela historien. Men någonstans måste man säga stopp och bita ifrån. Vad som är tråkigt med att behöva bemöta nyliberalers statistikargumentation är att man framstår som en riktig pessimist. "Titta vilken miserabel värld vi lever i" kan jag nästan höra mig själv säga. Det är det inte!! Det är en underbar, fantastisk värld. Det är det eftersom vi har möjligheten att göra den bättre. Vi har världens chans Goddamnit!!

3 kommentarer:

Gro sa...

Ja, det är verkligen ett problem med statistik och "fakta" - det går nästan alltid att rota fram sådan som passar just ett speciellt syfte. Ofta finns det motstridiga fakta och vad ska man egentligen tro på?

Jag lyckas sällan i argumentationer eftersom jag aldrig lägger statistik och exempel på minnet. Så står man där och känner sig dum fast man VET att man har...rätt.

Mikey sa...

Statistik och fakta kan vara talande, men då måste man verkligen gå bakom siffrorna, vilket är ett jättejobb. Nyliberaler vill ofta ge en förenklad verklighetsbild. Stattistiken här visar att det finns sådant som talar emot vad de slåss för, men egentligen inte mer än så.

Mats Sonesson sa...

En variant är helt enkelt att läsa båda sidors versioner av sakfrågan, med öppna ögon, och först därefter bestämma sig. Först genom att jämföra olika fakta kan man komma fram till en objektiv sanning. För mig är det skillnaden på att söka sanningen och simpel indoktrinering.

Mitt senaste inlägg på http://www.matsensblogg.blogspot.com tar upp ungefär samma sak som storebror Mikael, fast ur en nyliberal vinkel. Kommentera gärna :)